Czas przygotowania i ilość porcji
10 minut, 2 porcje
Produkty
- 2 jajka,
- 2 kromki chleba żytniego,
- 1 pomidor,
- 1 ogórek konserwowy,
- 4 plastry szynki z indyka,
- szczypiorek,
- sól, pieprz, bazylia, olej.
Przygotowanie
Na początek myjemy dokładnie jajka, pomidora i szczypiorek. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy jajka sadzone, najlepiej na miękko. Pomidor i ogórek kroimy na plasterki, szczypiorek drobno siekamy. Na kanapce układamy dwa plasterki wędliny i kładziemy na to usmażone jajko. Całość przekrywamy pomidorem i ogórkiem, posypujemy szczypiorkiem. Na koniec kanapkę solimy, posypujemy pieprzem i bazylią. Kanapka najlepiej smakuje, gdy jajko jest jeszcze ciepłe.
Wiem co jem
Jajka są doskonałym składnikiem diety dla osób odchudzających się. Zawierają dużo cenny składników odżywczych. Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, E, D, K, B2 i B12. Stanowią również źródło składników mineralnych takich jak fosfor, potas, wapń, żelazo i magnez. W żółtku jajka jest luteina, która ma bardzo korzystny wpływ na nasze oczy.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz