śiadanie
obiad
kolacja
przekąski
koktajle

Trufle w wersji fit

poniedziałek, 4 lipca 2016


3 h
Trufle w wersji fit
Pyszne, słodkie i zdrowe czekoladki daktylowe. Proste do zrobienia i znakomite jako przekąska zaspokajająca chęć na coś słodkiego.

Czas przygotowania i ilość porcji

25 minut + kilka godzin na schłodzenie, około 30 kulek.

Produkty

  • 200 g suszonych daktyli,
  • 1 tabliczka czekolady deserowej,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 1 pomarańcza,
  • wiórki kokosowe,
  • kakao

Reklama

Przygotowanie

Daktyle pokrój na małe kawałki i wrzuć do rondelka. Dodaj sok z pomarańczy wraz z miąższem. Gotuj przez około 15 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia. Orzechy posiekaj drobno, a czekolade zetrzyj na tarce. Ugotowane daktyle zmiksuj blenderem na gładką masę, następnie dodaj orzechy (część zostaw na później do posypania), czekoladę i 4 łyżki kakao. Wszystkie produkty jeszcze raz zmiksuj. Masę odstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy masa się schłodzi uformuj z niej małe kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych, kakao lub orzechach.

Reklama

Przygotowanie krok po kroku

Krótka foto relacja z mojego gotowania, która mam nadzieje pomoże Ci w przygotowaniu fit trufli.


Wiem co jem

Daktyle to bardzo zdrowe, słodkie owoce. Zawierają dużo przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B i witaminy A, C, K. Ze względu na dużą zawartość błonnika mogą być stosowane w dietach odchudzających, gdyż pobudzają nasze jelita do pracy, mają właściwości przeczyszczające. Znajdziemy w nich również składniki mineralne takie jak niacyna, potas, ryboflawina, magnez, mangan, wapń. Daktyle pozytywnie wpłyną również na pracę naszego serca, zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu. Daktyle polecane są osobą aktywnym, gdyż mają dużą wartość energetyczną, a ze względu na dużą zawartośc potasu zalecane są po treningu.

Spróbuj także:

2 komentarze :