śiadanie
obiad
kolacja
przekąski
koktajle

Wiem co jem - Jajka

czwartek, 29 marca 2018

Wiem co jem - Jajka
Zbliża się Wielkanoc. Głównym daniem na większości stołów będą jajka. Dlatego przy tej okazji warto zastanowić się co kupujemy i jemy. Na prostym rysunku przedstawiam Wam klasyfikację jajek ze względu na sposób hodowli.

Jajko stanowi cenny składnik w diecie człowieka. Nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim ze względu na wartości odżywcze. Jajko to głownie skarbnica białka, zawiera wszystkie aminokwasy, których człowiek nie wytwarza, a które są dla nas niezbędne.

Jajko zawiera również bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6. Oprócz tego znajdziemy w nim witaminy A, D, E, K, B12 oraz kwas foliowy i składniki mineralne takie jak: fosfor, żelazo, potas, wapń.

Reklama

Niestety nie każde jajko jest pełne zdrowia i witamin. Wiele zależy od sposobu chowu kur. Ważne jest przede wszystkim w jakich warunkach kury żyją i czym są karmione. Tych informacji w pewnym stopniu dostarczają nam oznaczenia zawarte na jajkach w postaci pieczątek. Pierwsza cyfra tego symbolu oznacza właśnie w jaki sposób kury są hodowane.

0 - jajka z chow ekologicznego - kury żyją na tzw. wolnym wybiegu i karmione są ekologiczną karmą bez dodatku antybiotyków. Ich jajka uważane są za najzdrowsze i zawierające największą ilość cennych składników odżywczych.

1 - jajka z chowu na wolnym wybiegu - tak jak w chowie ekologicznym kury mogą poruszać się swobodnie po gospodarstwie, ale ich sposób karmienia nie podlega już kontroli.

2 - jajka z chowu ściółkowego - kury mogą poruszać się po specjalnym kurniku, nie wychodzą na zewnątrz, karmione są specjalną karmą (która może zawierać antybiotyki).

3 - jajka z chowu klatkowego - kury całe życie spędzają w klatkach, karmione są specjalną karmą (która może zawierać antybiotyki).

Reklama

Wielu ekspertów i hodowców twierdzi, że sposób chowu kur nie ma znaczenia na walory smakowe i wartości odżywcze jaj. Na pytanie jakie jajka więc kupić musimy sobie odpowiedzieć sami. Znając ich klasyfikację możemy tą decyzję podjąć w sposób bardziej świadomy.

Ja uważam, że jajka zdrowe to te bez antybiotyków dlatego wybieram te z oznaczeniem 0.


Wiem co jem - Jajka
Wiem co jem - Jajka informacje dla konsumentów
Wiem co jem - Jajka w opakowaniu

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz