Czas przygotowania i ilość porcji
15 minut + 45 minut gotowania, około 5 porcji.
Produkty
- 1,5 litr wody,
- 1 brokuł,
- 4 marchewki,
- 5 ziemniaków,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie
Do garnka wlej litr wody. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Warzywa wrzuć do wody i gotuj. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Brokułu umyj i pokrój. Gdy warzywa się ugotują dodaj do garnka pokrojone brokuły i gotuj jeszcze przez około 20 minut. Po tym czasie zupę odstaw do ostygnięcia, wyjmij z niej liście laurowe i ziele angielskie, a następnie zmiksuj blenderem. Krem można podawać z odrobiną jogurtu greckiego i posiekaną pietruszką oraz ugotowanym na twardo jajkiem.
Wiem co jem
Brokuły stanowią cenne źródło witaminy C, znane są również z właściwości przeciwnowotworowych, gdyż zawierają dużą ilość sulforafanu, który jest silnym antyoksydantem. Brokuły zawierają również witaminy A, E, K1 i B1 oraz mikroelementy takie jak potas, fosfor, wapń, żelazo oraz chrom.
Brokuły są doskonałym składnikiem diety osób odchudzających się ponieważ zawierają mało kalorii i są bogate w błonnik, który wypełnia żołądek na długo dając uczucie sytości.
Warzywo te bogate jest również w luteinę i zeaksantynę, które poprawiają wzrok.
Warzywo te bogate jest również w luteinę i zeaksantynę, które poprawiają wzrok.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz