Czas przygotowania i ilość porcji
Wystarczy kupić i gotowe.Produkty
- migdały,
- orzechy nerkowca,
- orzechy włoskie,
- orzechy laskowe,
- gorzka czekolada.
Wiem co jem
Migdały
Migdały warto jeść nie tylko ze względu na dużą ilość wartości odżywczych w nich zawartych, ale również dlatego, że sprzyjają procesowi odchudzania. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe regulują metabolizm i zapobiegają odkładaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Oprócz tego zapewnią nam na długo uczucie sytości. W migdałach znajdziemy dużą dawkę witamin B2 i E oraz składników mineralnych takich jak magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynki i miedź. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych migdały pozytywnie wpływają na nasze serce, poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu. Wpływają również korzystnie na układ nerwowy, poprawiają pamięć i koncentracje. Pozytywnie zadziałają także na nasz układ odpornościowy oraz na skórę, włosy i paznokcie.
Orzechy nerkowca
Podobnie jak migdały tak i orzechy nerkowca zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na nasz organizm i pomogą w odchudzaniu. Oprócz tego zadziałają korzystnie na pracę naszego serca oraz zapobiegają nadciśnieniu. Dzięki zawartości dużej ilości witaminy B2 oraz niacyny wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają naszą pamięć i koncentracje. Orzechy nerkowca zawierają takie witaminy jak A, D, E oraz składniki mineralne wapń, fosfor, miedź, potas, żelazo, sód. Podobnie jak migdały pozytywnie wpłyną na kondycje naszej skóry, włosów i paznokci.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie znane są zwłaszcza z pozytywnego wpływu na funkcjonowanie mózgu. Dzięki zawartości kwasów omega 3 oraz fosforu i magnezu poprawiają naszą koncentracje oraz zdolność zapamiętywania. Orzechy włoskie są również dobrym źródłem żelaza. Dzięki zawartości magnezu polepszą nasze samopoczucie i zniwelują uczucie zmęczenia. Polecane są kobietą w ciąży ze względu na dużą ilość kwasu foliowego. Zawierają również dużą ilość antyoksydantów, co zapewnia działanie antynowotworowe.
Gorzka czekolada
Gorzka czekolada zawiera wiele cennych składników. Kilka kostek czekolady pobudzi nasz mózg do lepszego funkcjonowania i doda nam energii. Zapobiega miażdżycy i zakrzepom oraz wzmacnia serce. Gorzka czekolada stanowi źródło antyoksydantów, które chronią nas przed starzeniem i chorobami nowotworowymi. Ponadto gorzka czekolada może pomóc nam schudnąć, gdyż spowalnia trawienie i wywołuje uczucie sytości.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz