śiadanie
obiad
kolacja
przekąski
koktajle

Kanapka z jajem

poniedziałek, 29 lutego 2016


10 min
Zaczynamy! Pora na pierwszy, szybki przepis. Chyba wiecie, że w każdej zdrowej diecie najważniejsze jest śniadanie. Dlatego pierwszy wpis dotyczy właśnie naszego porannego posiłku. Co w nim jest fajnego? To, że możecie wybrać produkty jakie lubicie. Ja podam Wam mój pomysł, ale bez problemu możecie go zmodyfikować.


Czas przygotowania i ilość porcji
10 minut, 2 porcje

Produkty

  • 2 jajka,
  • 2 kromki chleba żytniego,
  • 1 pomidor,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 4 plastry szynki z indyka,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz, bazylia, olej.

Reklama

Przygotowanie

Na początek myjemy dokładnie jajka, pomidora i szczypiorek. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy jajka sadzone, najlepiej na miękko. Pomidor i ogórek kroimy na plasterki, szczypiorek drobno siekamy. Na kanapce układamy dwa plasterki wędliny i kładziemy na to usmażone jajko. Całość przekrywamy pomidorem i ogórkiem, posypujemy szczypiorkiem. Na koniec kanapkę solimy, posypujemy pieprzem i bazylią. Kanapka najlepiej smakuje, gdy jajko jest jeszcze ciepłe.

Wiem co jem

Jajka są doskonałym składnikiem diety dla osób odchudzających się. Zawierają dużo cenny składników odżywczych. Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, E, D, K, B2 i B12. Stanowią również źródło składników mineralnych takich jak fosfor, potas, wapń, żelazo i magnez. W żółtku jajka jest luteina, która ma bardzo korzystny wpływ na nasze oczy. 


Spróbuj także:

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz