Czas przygotowania i ilość porcji
20 minut, 2 porcje
Produkty
- 200g makaronu penne,
- 1 awokado,
- 1 pierś z indyka,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 małe łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 8 pomidorów koktajlowych,
- natka pietruszki,
- olej, sól, pieprz.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Pierś z indyka myjemy i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojonego indyka. Doprawiamy go solą oraz pieprzem. Rozdrabniamy czosnek i dodajemy na patelnie. Awokado myjemy, rozcinamy na pół i wyjmujemy pestkę. Za pomocą łyżeczki wybieramy miąższ z obu połówek, a następnie ugniatamy go widelcem. Tak przygotowaną masę dodajemy na patelnie. Następnie do sosu dodajemy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego i wszystko mieszamy. Aby sos nie był zbyt gęsty można dodać odrobinę wody. Następnie kroimy natkę pietruszki i dodajemy ją do sosu. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie i dokładnie mieszamy z sosem.
Gotowe danie wykładamy na talerz i posypujemy odrobiną pietruszki. Na wierzch kładziemy pokrojone pomidorki koktajlowe.
Wiem co jem
Awokado, często nazywane jest tłustym owocem. Nie powinno to jednak odstraszać osób będących na diecie. Wręcz przeciwnie, jest to doskonały składnik do dań dla osób dbających o sylwetkę. Zawiera on tzw. zdrowe tłuszcze, które pomagają spalać tkankę tłuszczową i dostarczają organizmowi wiele wartości odżywczych.
Awokado oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są bardzo ważne dla naszego organizmu, zawiera wiele witamin m.in. witaminę młodości E, A, C, K, witaminy z grupy B oraz kwas pantotenowy i kwas foliowy. Zawiera również wapń, potas i fosfor oraz błonnik.
Oprócz tego awokado dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i dużej ilości potasu obniża ciśnienie krwi oraz zawartość złego cholesterolu. Zawarta w nim luteina chroni nasze oczy, a wysoka ilość błonnika pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz