Wczoraj (10 października) obchodziliśmy Światowy dzień owsianki. Z tej okazji przypominam kilka przepisów na to śniadaniowe danie. Smacznego i zdrowego dnia!
Wiem co jem
Płatki owsiane to bogactwo witamin i minerałów. Zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz potas, wapń, jod, selen i magnez. Są również bardzo cennym źródłem błonnik aż 6,9 g / 100 g. Systematyczne jedzenie płatków owsianych pozwala pozbyć się takich dolegliwości jak wzdęcia, zaparcia czy zgaga. Prócz tego obniżają poziom złego cholesterolu, stabilizują poziom cukru we krwi, zapobiegają rozwojowi miażdżycy oraz wspomagają proces odchudzania, gdyż zapewniają na długo uczucie sytości. Płatki owsiane zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, dzięki czemu walczą z wolnymi rodnikami i skutecznie opóźniają proces starzenia.
Owsianka owocowo-migdałowa
Przepis na owsiankę na mleku dla wielbicieli owoców i migdałów. Jabłko i banan w roli głównej.
Orzechowa owsianka na mleku
Lubisz orzechy? Jeśli tak to orzechowa owsianka to coś w sam raz dla Ciebie na śniadanie. Prosty i szybki przepis.
Orzechowa owsianka na mleku
Pora na śniadanie, które zapewni nam sytość i energie na kilka godzin. Owsianka, może nie brzmi zachęcająco, ale z ulubionymi dodatkami na pewno będzie nam smakować.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz