Czas przygotowania i ilość porcji
15 minut, 4 porcje.Produkty
- 3 garście świeżego szpinaku,
- 1 banan,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 1 litr wody
Przygotowanie
Do wysokiego naczynia włóż szpinak i rozdrobnij za pomocą blendera na gładką masę. Banana obierz i pokrój w plasterki, dorzuć do naczynia. Dodaj siemię lniane i wszystko zmiksuj blenderem. Na koniec dodaj wodę i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Przygotowanie krok po kroku
Krótka foto relacja z mojego gotowania, która mam nadzieje pomoże Ci w przygotowaniu zielonego koktajlu szpinakowo-bananowego.
Wiem co jem
Szpinak to warzywo, po które warto sięgnąć ze względu na bogactwo zawartych w nim składników odżywczych. Zawiera on witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Dodatkowo jest bogaty w potas, foliany i żelazo. Zawiera również bardzo dużą ilość antyoksydantów. Ze względu na dużą zawartość potasu powinny go jeść osoby z nadciśnieniem. Przyda się również osobą zestresowanym, gdyż zawiera magnez. Polecany jest także kobietą w ciąży ponieważ zawiera cenny kwas foliowy. Co ważne dla osób odchudzających się, szpinak jet niskokaloryczny, a zawarty w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczy oraz przyspieszają metabolizm.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz