śiadanie
obiad
kolacja
przekąski
koktajle

Zielony koktajl szpinakowo-bananowy

piątek, 30 września 2016


15 min
Zielony koktajl szpinakowo-bananowy
Oczyszczający koktajl szpinakowo-bananowy, to coś w sam raz do wypicia na dobry początek dnia lub w jego trakcie. Zielono i bardzo zdrowo.

Czas przygotowania i ilość porcji

15 minut, 4 porcje.

Produkty

  • 3 garście świeżego szpinaku,
  • 1 banan,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 litr wody

Reklama

Przygotowanie

Do wysokiego naczynia włóż szpinak i rozdrobnij za pomocą blendera na gładką masę. Banana obierz i pokrój w plasterki, dorzuć do naczynia. Dodaj siemię lniane i wszystko zmiksuj blenderem. Na koniec dodaj wodę i jeszcze raz wszystko wymieszaj.

Reklama

Przygotowanie krok po kroku

Krótka foto relacja z mojego gotowania, która mam nadzieje pomoże Ci w przygotowaniu zielonego koktajlu szpinakowo-bananowego.


Wiem co jem

Szpinak to warzywo, po które warto sięgnąć ze względu na bogactwo zawartych w nim składników odżywczych. Zawiera on witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Dodatkowo jest bogaty w potas, foliany i żelazo. Zawiera również bardzo dużą ilość antyoksydantów. Ze względu na dużą zawartość potasu powinny go jeść osoby z nadciśnieniem. Przyda się również osobą zestresowanym, gdyż zawiera magnez. Polecany jest także kobietą w ciąży ponieważ zawiera cenny kwas foliowy. Co ważne dla osób odchudzających się, szpinak jet niskokaloryczny, a zawarty w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczy oraz przyspieszają metabolizm.

Spróbuj także:

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz