Czas przygotowania i ilość porcji
30 minut, 1 blacha.Produkty
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej,
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1 łyżka kakao,
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów,
- 1 szklanka nasion słonecznika,
- 1/2 szklanki pestek dynia,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie
Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Masło roztop w rondelku. Gdy ostygnie wlej je do suchych składników i dodaj jajka. Wszystko wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha i nie klei się dodaj odrobinę mleka. Na blachę połóż papier do pieczenia i nałóż masę formując ciasteczka. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni i piecz przez 15 minut na termoobiegu.
Przygotowanie krok po kroku
Krótka foto relacja z mojego gotowania, która mam nadzieje pomoże Ci w przygotowaniu ciasteczek owsiano-kakaowych.
Wjem co jem
Płatki owsiane to bogactwo witamin i minerałów. Zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz potas, wapń, jod, selen i magnez. Są również bardzo cennym źródłem błonnik aż 6,9 g / 100 g. Systematyczne jedzenie płatków owsianych pozwala pozbyć się takich dolegliwości jak wzdęcia, zaparcia czy zgaga. Prócz tego obniżają poziom złego cholesterolu, stabilizują poziom cukru we krwi, zapobiegają rozwojowi miażdżycy oraz wspomagają proces odchudzania, gdyż zapewniają na długo uczucie sytości.
Płatki owsiane zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, dzięki czemu walczą z wolnymi rodnikami i skutecznie opóźniają proces starzenia.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz