Czas przygotowania i ilość porcji
50 minut, 1 porcja
Produkty
- 1 mały batat,
- 1 pierś z indyka,
- 1 jogurt naturalny,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, gałka muszkatułowa, bazylia, rozmaryn, chili, olej.
Przygotowanie
Batata obierz i umyj a następnie pokrój w paski jak na frytki. Pierś z indyka umyj. Do żaroodpornego naczynia wlej odrobię oleju i wsyp pokrojone bataty oraz włóż mięso. Wszystko posyp solą oraz pieprzem i wymieszaj tak, aby produkty obtoczyły się w oleju. Następnie mięso posyp z obu stron bazylią, odrobiną chili i rozmarynem. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut.
Do przygotowania sosu czosnkowego użyj jogurtu naturalnego. Przelej go do miseczki i wyciśnij dwa ząbki czosnku. Przypraw solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatułowej i wymieszaj.
Wiem co jem
Bataty to warzywa, które warto włączyć do diety ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Posiadają około 50% więcej składników odżywczych niż ziemniaki. Bataty zawierają dużą ilość witaminy C, A, E, K, witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także beta-karotenu oraz polifenoli, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. Bataty są również bogate w składniki mineralne takie jak potas, fosfor, chlor, wapń, magnez, siarkę, sód, jod, żelazo, Co ważne dla osób będących na diecie, warzywa te posiadają niski indeks glikemiczny i niewielką ilość kalorii.
Jeśli chciałabym zastąpić indyka piersią z kurczaka, to piekę także 40 minut 200 st, czy jakoś inaczej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można wyjąć szybciej. Warto po 20 minutach sprawdzać czy mięso nie jest już upieczone. 40 minut to głównie ze względu na bataty. Jeśli mięso będzie gotowe szybciej to można je wyjąć, a bataty zostawić na jeszcze parę minut.
Usuń