śiadanie
obiad
kolacja
przekąski
koktajle

Indyk z batatem i sosem czosnkowym

wtorek, 8 marca 2016


50 min
Indyk z batatem i sosem czosnkowym
Masz ochotę na jakiś treściwy obiad? Może jakieś mięso? Proszę bardzo! Dziś polecam Wam pierś z indyka z frytkami z batata i sosem czosnkowym. Nie brzmi dietetycznie? A jednak jest to jak najbardziej obiad fit. Zaczynajmy więc gotować!


Czas przygotowania i ilość porcji

50 minut, 1 porcja

Produkty

  • 1 mały batat,
  • 1 pierś z indyka,
  • 1 jogurt naturalny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, gałka muszkatułowa, bazylia, rozmaryn, chili, olej.

Reklama

Przygotowanie

Batata obierz i umyj a następnie pokrój w paski jak na frytki. Pierś z indyka umyj. Do żaroodpornego naczynia wlej odrobię oleju i wsyp pokrojone bataty oraz włóż mięso. Wszystko posyp solą oraz pieprzem i wymieszaj tak, aby produkty obtoczyły się w oleju. Następnie mięso posyp z obu stron bazylią, odrobiną chili i rozmarynem. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut.

Do przygotowania sosu czosnkowego użyj jogurtu naturalnego. Przelej go do miseczki i wyciśnij dwa ząbki czosnku. Przypraw solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatułowej i wymieszaj.

Reklama

Wiem co jem

Bataty to warzywa, które warto włączyć do diety ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Posiadają około 50% więcej składników odżywczych niż ziemniaki. Bataty zawierają dużą ilość witaminy C, A, E, K, witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także beta-karotenu oraz polifenoli, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. Bataty są również bogate w składniki mineralne takie jak potas, fosfor, chlor, wapń, magnez, siarkę, sód, jod, żelazo, Co ważne dla osób będących na diecie, warzywa te posiadają niski indeks glikemiczny i niewielką ilość kalorii.


Spróbuj także:

2 komentarze :

  1. Jeśli chciałabym zastąpić indyka piersią z kurczaka, to piekę także 40 minut 200 st, czy jakoś inaczej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można wyjąć szybciej. Warto po 20 minutach sprawdzać czy mięso nie jest już upieczone. 40 minut to głównie ze względu na bataty. Jeśli mięso będzie gotowe szybciej to można je wyjąć, a bataty zostawić na jeszcze parę minut.

      Usuń