Czas przygotowania i ilość porcji
20 minut, 2 porcje
Produkty
- 200 g makaronu penne,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie
Makaron ugotuj na al dente w osolonej wodzie. Otwórz puszkę z tuńczykiem i na patelnie przelej olej, który znajduję się w puszce. Gdy olej będzie gorący, na patelnie wyciśnij dwa ząbki czosnku. Podsmaż czosnek przez chwilę i następnie dodaj tuńczyka. Koncentrat rozcieńcz wodą tak, aby miał konsystencje sosu. Wlej go na patelnie i dokładnie wymieszaj z tuńczykiem. Sos przypraw solą i pieprzem. Całość gotuj przez około 5 minut.
Gdy sos będzie już gotowy dorzuć do niego pokrojoną natkę pietruszki i wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty możesz dodać do niego odrobinę wody, w której gotowany był makaron. Na koniec sos zmieszaj z makaronem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz