Czas przygotowania i ilość porcji
10 minut, 4 porcje
Produkty
- 1 mango,
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 1/2 limonki,
- 3 łyżeczki miodu
Przygotowanie
Mango umyj i obierz z skórki. Następnie pokrój na małe kawałki i wrzuć do wysokiego naczynia. Dodaj jogurt naturalny i sok z połowy limonki. Całość miksuj za pomocą blendera aż uzyskasz jednolitą konsystencje. Następnie dodaj miód, aby odrobinę osłodzić napój. Koktajl przelej do szklanki i schłodź w lodówce.
Wiem co jem
Mango jest bogatym źródłem minerałów i witamin. Zawiera dużą ilość błonnika i białka oraz mangiferyny, która skutecznie zwalcza drobnoustroje i wirusy, zapobiega rozwojowi miażdżycy, poprawia pamięć oraz jest silnym antyoksydantem. Owoce te są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze, w tym m.in. w witaminy A, C i E, które zwalczają nadmiar wolnych rodników w organizmie, dzięki czemu zapobiegają procesom nowotworowym i innym chorobą, ale także wpływają na polepszenie stanu skóry i kości. Dla osób będących na diecie istotny może być fakt, że mango zawiera enzymy trawienne wspomagające przemianę materii. Mango jest również dobrym źródłem składników mineralnych takich jak miedź, potas i magnez. Wysoka zwartość potasu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Mango jest również niskokaloryczne, gdyż 100 g tego owocu to jedynie 60 kcal.
Świetne! Zapraszam również do mnie meswanlife.blogspot.com
OdpowiedzUsuń